Intervju med nyansatte Andreas Bergem, 26 år, fra Østlandet og ansatt som utvikler/konsulent i Applica Consulting

– HR ansvalig møter Andreas på kontoret hans. Han er som alltid smilende, hyggelig, imøtekommende og ivrig.

HR: Hva holder du på med for øyeblikket? Andreas har en robot, et kar med vann og et sjakkbrett ved siden av seg.

Andreas: Jeg skal få roboten til å kjøre under vann, slik at den følger etter sjakkbrettet, ved hjelp av et integrert kamera. Dette er et prosjekt som Applica Robot Integration leier meg inn til som konsulent.

HR: Hva var din første jobbutfordring i Applica?

Andreas: Allerede første jobbdag var jeg igang på et prosjekt.  Legevakt.no er et vaktskiftesystem for legevakter. Jeg har fått jobbe med flere deler av systemet siden jeg startet i august i år, blant annet en lønnsintegrasjon. Veldig spennende og utfordrende at jobbene stod i kø fra første stund.

HR: Fortell om bakgrunnen din.

Andreas: Jeg startet på en bachelor i elektronikk og datateknikk, men fant ut at det ikke var rette spor for meg. Da byttet jeg til programmering som jeg syntes var veldig spennende. Jeg bestod en mastergrad innen Informatikk: Tekniske og naturvitenskapelige anvendelser, med spesialisering innen maskinlæring og bildeanalyse. Masteroppgaven gjorde jeg i samarbeid med Applica.

HR: Hva gjorde at du valgte Applica Consulting?

Andreas: En av grunnene til at jeg søkte på jobb i Applica var at vi ønsket oss til Sørlandet, kona mi er derfra. Svigerforeldrene mine tipset meg om Applica. Jeg søkte også sommerjobb, men fikk masteroppgaven her i stedet. Jeg hadde en positiv opplevelse av Applica og de ansatte jeg hadde vært i kontakt med under masteroppgaven. Jeg kjente også på at det var spennende med et relativt nyoppstartet robotfirma, Applica Robot Integration. Her kunne jeg få bruke kompetansen min.

HR: Hva er den/de største forskjellen(e) fra studentlivet og arbeidslivet

Andreas: Det å ha en inntekt er helt klart det jeg merker aller først og så er det ingen lekser. Arbeidsdagen kan nok føles lenger og ettermiddagen kortere, men det gjør ikke noe da jeg gleder meg til å dra på jobb. I starten klarte jeg ikke å slutte å tenke på jobb da jeg kom hjem, men det er jeg blitt litt flinkere til. Jeg har konkrete, spennende og varierte arbeidsoppgaver å forholde meg til på jobb. Her er det ingen fasit som på skolen for hver oppgave. Arbeidsdagen styrer jeg selv. Det er også mange gode kollegaer å diskutere problemstillinger, gjøremål og prioriteringer med. Jeg kan velge om jeg vil ha åpen kontordør eller om det er en dag jeg trenger mer stillhet/alenetid har jeg mulighet til å lukke døra.

HR: Når er du i flytsonen?

Andreas: Før lunsj, da er jeg på mitt aller beste. Jeg har et stort kontor for meg selv. Det er stille og jeg får god arbeidsro. Arbeidsverktøyet er «up to date», da er det lett å være produktiv. Kollegaene er tilgjengelige på chat eller på kontoret ved siden av. Jeg blir alltid, til tross for at jeg er ung og nyutdannet, hørt, respektert og tatt på alvor av mine medarbeidere. Døra til sjefen, rett over gangen, er som regel åpen og det er både lettvint og betryggende.

HR: Hvilke programmeringsspråk liker du best og hvilke bruker du i jobb?

Andreas: Jeg begynte med C#/.NET, som var helt nytt for meg, men var lett å lære da jeg kunne Java fra før. De er veldig like. Da jeg skulle begynne med C++ fikk jeg også et e-læringskurs, så jeg skulle være forberedt. Det har kommet godt med. Ellers har jeg også vært borte i SQL, VBScript og JavaScript. Språket jeg liker aller best er Python. Det håper jeg å få brukt i et framtidig Applica Robot-prosjekt. Vi bruker også Git, som jeg er veldig glad i.

HR: Applica er kresne og kun de flinkeste slipper gjennom nåløyet. Hva tror du gjorde at du slapp gjennom nåløyet?

Andreas: Jeg har gode karakterer og det vet jeg Applica er opptatt av. Masteroppgaven gjennomførte jeg på en god måte og med et bra resultat. Dette resulterte i at veilederen min hos Applica anbefalte meg da jeg søkte på stillingen. Jeg var ung, fremadstormende og med riktig kompetanse. Noen relevante hobbyprosjekter jeg har laget ligger også ute på nett.

HR: Hvordan opplever du det å bo og jobbe på Sørlandet i forhold til på Østlandet?

Andreas: Jeg får ofte dette spørsmålet av familie og venner på både Sørlandet og Østlandet. Jeg stortrives i den nye jobben min hos Applica, der har mye å si. Hver dag gleder jeg meg til å dra på jobb. Vi bor i en enebolig i et rolig område litt landlig. Det er korte avstander. Rushtrafikk er det ikke her. Masse uteplass og naturen rett utenfor. Jeg er med på det lokale fotballaget og vi har funnet oss nye venner. Det blåser nok litt mer her sør og det er nok litt mindre snø om vinteren. Jeg ser postitivt på det å leve og jobbe på Sørlandet.

– Vi avslutter intervjuet. Nå går vi sammen til lunsj. I kantina venter nystekte vafler, det er «vaffeltorsdag».