Intervju med mastergradstudent og nyansatte Robin Havås, 26 år, fra Lyngdal på det blide Sørlandet. Etter masteroppgaven sin skal han jobbe som utvikler/konsulent i Applica Consulting

-HR ansvalig kaller inn Robin til et intervju over Teams. Robin er fin å kommunisere med og praten flyter lett. Han er engasjert og innrømmer at han er en stolt datanerd.

HR: Hvordan hørte du første gang om Applica?

Robin: Det var under Karrieredagen på universitetet i Grimstad. Der hadde Applica stand som jeg tok kontakt med. Her gav Erlend og Andreas meg interressant info om hva de jobbet med der.

Jeg hadde også hørt bekjente i hjembyen min snakke om Applica på Vigeland.

HR: Du holder på med en masteroppgave på UIA, kan du fortelle om den?

Robin: Jeg holder på med oppbygging av oppgaven enda.

-Masteroppgaven omhandler å implementere en state-of-the-art path planning algoritme ved bruk av forskjellige sensorteknologier for å detektere objekter og hindringer for droner. En Companion computer skal implementeres med bruk av ROS – (Robot Operating System) som videre skal kommunisere med en Flight Controller som tar seg av selve kontrolleringen av dronen.

Målet er å implementere en algoritme basert på sensorteknologi, slik at dronen kan «se». Det skal plasseres en PC på størrelse med et visakort på ei drone, ettehvert flere droner, som skal kommunisere med hverandre og utføre komplekse jobber under krevende omstendigheter.

HR: Du ha allerede fått deg fast jobb et halvt år før du er ferdig utdannet. Hvordan fikk du til det tror du?

Robin: Gode karakterer! Det er hovedgrunnen tror jeg. Jeg fikk sommerjobb pga gode karakterer. I sommerjobben fikk jeg vist meg fram da jeg jobbet mye selvstendig på prosjektet. Jeg synes det er viktig å vise god moral, at man er «på» og positiv i samarbeidet med kollegaer. Resultatet jeg leverte i sommerjobben gav meg fast jobb, det er jeg sikker på.

HR: Kan du nevne noen grunner til at du valgte Applica Consulting?

Robin: Det er en nytenkende bedrift. De tenker innovativ og fremtidig teknologi. Jeg elsker å utvikle og samarbeide med flinke programmerere på fremtidsrettede prosjekter. Enda en god grunn er den korte avstanden mellom hjem og arbeidssted.

HR: Hva var din første jobbutfordring i Applica?

Robin: Den første uka i Applica fikk jeg være med på et robot prosjekt i et søsterselskap, Applica Robot Integration. Dette var spennende. Jeg skulle legge til en ekstra funksjonalitet i programvaren.

Deretter ble jeg flyttet over på det prosjektet jeg egentlig skulle jobbe med:

-implementere styring av en «monitorerings platform». Simple Network Management Protocol (SNMP) ble brukt for overvåking av maskiner og nettverksutstyr. Andre oppgaver som implementering av REST api for kommunikasjon med plattformen er relevant. Andre teknologier med en servicebus ble implementert for kommunikasjon mellom andre kontroll/styre systemer.

HR: Hva er egentlig Embedded?

Robin: Embedded systems eller sammensatte systemer er et datamaskin-basert system sammen med software designet for å løse spesifikke oppgaver. Slike systemer omhandler alt fra mikrokontrollere og andre mikroprosessor-basserte systemer til større systemer der forskjellige hardware kommuniserer sammen for å oppnå ønsket funksjonalitet.

HR: Hvis jeg sier Linux, Mac eller Windows? Hva svarer du da?

Robin: Hvis jeg må velge, helt klart Linux.

HR: Når er du i flytsonen?

Robin: Når jeg har Heavy Metal på ørene, en kaffekopp i hånda og kan kode! Da er jeg produktiv. Ellers setter jeg stor pris på å dele kontor med en annen nyansatt. Vi kan diskutere problemstillinger og komme med råd til hverandre.

HR: Hvilke programmeringsspråk liker du?

Robin: Jeg liker C++ best. Det er dette som er spesialfeltet mitt. Python er også et språk som interresserer meg i likhet med JAVA. HDL-språk jobber jeg også litt med og så GIT da. Siste halvåret på skolen har jeg blitt kjent med et nyere språk, Rust, dette liker jeg godt.

HR: Hva vil du si til kunder som vurderer Applica sine tjenester?

Robin: Da er de i trygge hender! Du får løsninger som er designet og implementert av veldig dyktige programmerere som elsker faget sitt.

HR: Hva er ditt beste intervjutips til søkere som vurderer Applica?

Robin: Stikke nesa fram og by på seg selv!

HR: Hva er drømmejobben din?

Robin: Utvikler på høyt nivå.

HR: Hva holder du på med om 5 år?

Robin: Da står jeg i spissen for innovative prosjekter i Applica. Jeg setter mitt eget preg på uløste oppgaver.

Vi avslutter intervjuet. Sier god helg til hverandre og håper på at neste møte kan bli på kontoret og ikke over Teams.